- Blog -
Zrównoważona konsumpcja – mamy na nią wpływ
16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności
Jest to dobry moment na chwilę refleksji, by zastanowić się jak możemy poprawić nasze przyzwyczajenia i ograniczyć konsumpcję, a co za tym idzie, mieć realny wpływ na powstrzymanie zmian środowiskowych.
Co możemy zrobić?
- Wybierajmy sezonowe warzywa i owoce – to najlepszy czas, gdzie te produkty są najbardziej bogate w wartości odżywcze.
- Szanujmy żywność i nasze środowisko. Czy jest Ci znane pojęcie ZERO WASTE? Oznacza niemarnowanie żywności. Kupuj tyle ile naprawdę potrzebujesz, planuj posiłki, rób listę zakupów, sprawdzaj skład i datę ważności, używaj wielorazowych opakowań i siatek, oszczędzaj wodę, zamrażaj, przetwarzaj, podziel się z sąsiadem!
- Z roku na rok produktów żywnościowych na półkach sklepowych jest coraz więcej!
- Im mniej kupujemy, tym zmniejsza się zapotrzebowanie na niepotrzebną produkcję i straty z nią związane. Rozważmy powody wahania cen żywności i zastanówmy się, co możemy z tym zrobić!
- Układajmy produkty w szafce/lodówce zgodnie z datami ważności do spożycia: zasada FIFO (pierwsze weszło, pierwsze wyszło).
- W Polsce blisko 1,9 mln osób żyje w skrajnym ubóstwie, co często jest równoznaczne z doświadczeniem głodu (dane według GUS z 2020 r.).
- Znacie aplikację TOO GOOD TO GO? – dzięki niej możecie uratować produkty spożywcze w dobrej cenie!
Zapraszam na konsultacje, wspólnie dobierzemy najlepszą dietę, przy wykorzystaniu dostępnych produktów.
Dominika Marcińczyk
dietetyk Good Luck Club