- Aktualności -
Jak jeść zdrowo w majówkę
Jak jeść zdrowo w majówkę, kiedy z każdego ogródka pachnie grillem?
Nasza dietetyczka Dominika ma kila rad dla miłośników pikników:
- Sięgaj po chude mięso, na przykład kurczaka czy indyka. Alternatywą może być ryba.
- Nie zapomnij o warzywach, które stanowią zdrowe uzupełnienie mięsnych posiłków.
- Stosuj matynaty. Dzieki nim mięso staje się kruche i piecze się szybciej.
Sprawdź ulubione grillowe przepisy Dominiki:
Rybne szaszłyki z grilla (lub z piekarnika) 1-2 porcje
Składniki:
- Filet z łososia
- Papryka kolorowa
- Cukinia
- Marynata (sok z cytryny, oliwa z oliwek, przeciśnięty ząbek czosnku, zioła np. rozmaryn, koperek, majeranek, sól i pieprz)
- Ananas
Sposób przygotowania:
- Przygotować marynatę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
- Rybę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Włożyć na głęboki talerz lub do miski, zalać marynatą, odstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Paprykę oraz cukinię umyć i pokroić w kostkę tak jak wcześniej rybę.
- *Ananas obrać, wydrążyć zgrubiałe środki i pokroić w kostkę.
- Na patyczki nadziewać naprzemiennie warzywa i rybę – wcześniej lekko odcisnąć z marynaty. Jeżeli lubimy można również dodać ananasa. Grillować lub zapiekać obracając ok 15-20 min
Łosoś jest cennym źródłem kwasów omega-3, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu przede wszystkim odporności, wzmacniają kości oraz wspomagają pracę mózgu.
100 gramów łososia dostarcza ok. 80% dziennego zapotrzebowania na witaminę D oraz ok. 50% zapotrzebowania na selen.
Tzatziki niezawodny sos do dań grillowych 2 porcje
Składniki:
- ogórek
- 300 g jogurtu greckiego
- ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- koperek
Sposób przygotowania:
- Ogórka umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na ok. 15 minut.
- Obrać czosnek, przecisnąć go przez praskę i wymieszać z oliwą.
- Oliwę z czosnkiem połączyć z jogurtem i odciśniętym z soku ogórkiem.
- Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekany koperek.
Kofty drobiowe (6 szt.)
Składniki
- 1 kg mięsa mielone drobiowego (np. z indyka)
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy i zioła (kawałek imbiru, chili, kurkumy, kumin, kolendra, sól, pieprz)
Sposób przygotowania:
- Wszystkie przyprawy i cebulę wrzucić do blendera i zblendować, aż powstanie Można dodać odrobinę wody.
- Do zmielonego mięsa dodać powstałą pastę. Teraz dodać można posiekane liście kolendry. Doprawić solą i pieprzem
- Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, żeby mięso się zamarynowało
- Formować kofty na drewnianym patyczku. Następnie włożyć do zamrażalnika na ok. 30 minut, żeby można je było łatwiej grillować.
Jeżeli pogoda nie dopisze wszystkie potrawy można zrobić w piekarniku :)